Forta de stabilizare a inclestarii
by Katarzyna Pietraszek Dawid, on octombrie 29, 2021
Gradul de inclestare al materialelor granulare cu geogrila este fundamental pentru performanța straturilor stabilizate mecanic.
Materialele granulare se pot comporta ca lichide sau solide – în stare neconfinată ele pot fi turnate și vor curge; dacă sunt confinate, particulele se fixează împreună pentru a forma un solid.
Acest fenomen poate fi observat în natură, unde particulele de pamant formeaza o bolta deasupra unui spatiu liber sau a unui element moale, susținând materialul de deasupra, prin transferarea sarcinii catre pământul solid de pe margini. Se observă arcuirea terenului și intre piloti, acolo unde are loc aceeași mecanică a pamantului.
"Ground Coffee": Andrew Lees explică arcuirea pamantului și comportamentul materialelor granulare folosind in mod simplu mecanica pamantului in bucătărie.
Geogrilele pentru stabilizare au avantajul acestui „efect de fixare”, inclestandu-se cu materialele granulare. Pe măsură ce un material granular este compactat peste geogrilă, particulele sale pătrund parțial in aceasta, se proiectează prin aperturi și sunt prinse de nervurile geogrilei. Astfel se formează un strat stabilizat mecanic care este capabil să controleze tasarea diferențiată, reducand adâncimea de umplere, acoperind depozitele slabe și sporind capacitatea portanta.
Inclestarea mecanică este mecanismul prin care geogrila și materialul granular interacționează sub o sarcină aplicată.
Fenomenul de inclestare ajută la controlul mișcării laterale și al dilatării particulelor de agregat, astfel încât este mobilizat un unghi efectiv foarte mare de rezistență la forfecare. Acest efect este denumit și „confinare”, deoarece interblocarea limitează și reține eficient particulele de agregat sub o sarcină aplicată.
Inclestarea eficientă se bazează pe particulele granulare care se potrivesc în ochiurile geogrilei, motiv pentru care geogrila are diferite dimensiuni ale aperturilor. Spre exemplu, balastul utilizat la calea ferata tinde să aibă particule mari. Acesta este motivul pentru care Tensar a creat geogrila TX190L, care are cele mai mari deschideri din gama sa.