Executie rapida, cu performanțe pe termen lung
by Katarzyna Pietraszek Dawid, on octombrie 04, 2021
Straturile stabilizate mecanic și saltelele celulare pentru fundații sunt alternative dovedite și economice la soluțiile tradiționale.
Terasamentele reprezinta elementul cheie pentru multe proiecte de infrastructură, de la drumuri, la căi ferate și sisteme de apărare împotriva inundațiilor. Este vital ca aceste structuri să fie construite pe fundații ferme și stabile, cu o durată lungă de viață, ceea ce poate reprezenta o provocare atunci când este vorba de terenuri slabe, variabile și saturate.
Tradițional, răspunsul consta in scoaterea terenului slab și inlocuirea lui cu o umplutură special proiectata, fixarea de piloti in terasament sau turnarea de beton vibrat ori introducerea unor coloane de piatră. Desigur, aceste abordări sunt valabile din punct de vedere tehnic dar sunt și costisitoare și consumatoare de timp, implicând deseori lucrări temporare vaste.
Soluțiile geosintetice, pe de altă parte, oferă alternative viabile, dovedite, rezultand fundații durabile, stabile, care sunt mai ușor și mai rapid de construit decât prin metodele tradiționale, reducând timpul și costurile de construcție.
Acestea oferă, de asemenea, posibilitatea de a reduce cantitatea excavata de pamanturi neadecvate și înlocuirea lor cu umplutura necesară, oferind structuri mai subțiri fără a compromite performanța, reducând în același timp amprenta de carbon.
Stabilizare mecanica
Așa cum s-a discutat de mai multe ori pe acest blog, straturile granulare care încorporează geogrila pentru stabilizare funcționează precum un compozit, crescând capacitatea portantă și atenuând atât tasarea totală, cât și cea diferențiată. Straturi multiple de geogrile sunt adesea utilizate în materialul de terasament sau sunt utilizate pentru a stabiliza terenul de dedesubt, pentru a oferi o fundație stabilă.
Fundatii din saltele celulare
În ultimele două săptămâni m-am uitat la saltelele de fundații celulare din geosintetice și la modul în care pot fi aplicate lucrărilor temporare dar aceste sisteme sunt in acceasi masura valabile si pentru structurile permanente de pamant.
O saltea de fundație celulară formează o bază rigidă pentru o structură de pamant, îmbunătățind tasarea diferențiată a structurii. Reduce problemele potentiale de stabilitate a pantei în interiorul umpluturii, forțând mai adanc aceste planuri potentiale de cedare, în straturile mai rigide de dedesubt.
In plus, geogrila care alcatuieste structura unei saltele celulare reduce miscarea laterală prin inclestare (prevenind mișcarea laterală a umpluturii) și asigură, de asemenea, mobilizarea capacității maxime de forfecare a pamantului de dedesubt, sporind și mai mult stabilitatea. Saltelele celulare pot găzdui, de asemenea, cu ușurință drenurile verticale, accelerand stabilizarea consolidării pe durata executiei.
Stratum permite construirea rapidă a terasamentului la Centura Tecuci
Antreprenorul principal Eurocogen Filiala Aninoasa avea nevoie de o modalitate de a construi secțiunea finală a șoselei de centură Tecuci din România peste o zonă mlaștinoasă. Soluția trebuia sa permita construirea rapidă a unui terasament de drum construit pe terenuri slabe, saturate, cu tasare minimă și, de asemenea, a trebuit să asigure performanța pe termen lung a drumului.
Salteaua de fundație celulară Stratum de la Tensar a creat o fundație rigidă de 1m grosime pentru întreaga suprafată de 10.000 mp a terasamentului drumului. Acest lucru a redus atât tasarea pe termen lung cât și pe termen scurt și a mărit capacitatea portantă a pamantului, permițând realizarea rapidă și sigură a construcției.
Studiul de caz poatte fi descarcat aici.