
Drumuri neasfaltate
Drum neasfaltat nu înseamnă fara proiect
Drumurile neasfaltate pot fi permanente sau temporare, de exemplu drumurile de transport și de acces care sunt în mod normal neasfaltate și sunt destinate unei durate de viață relativ scurte. Dar există o rețea mult mai mare de drumuri permanente neasfaltate. În multe părți ale lumii, inclusiv în multe țări foarte dezvoltate, majoritatea drumurilor de legatura și a drumurilor de la fermă la piață sunt neasfaltate. Acestea cuprind unul sau mai multe straturi de material liber care protejeaza fundația drumului, distribuie sarcinile și ofera o suprafață adecvată pentru ca vehiculele să circule în siguranță.
Toate drumurile, temporare și permanente, trebuie proiectate astfel încât să asigure durata de viață necesară, in functie de încărcarea data de trafic și calitatea călătoriei, utilizand in mod cat mai economic materialele și energia. Un astfel de proiect trebuie să ofere, de asemenea, emisii minime de carbon și cel mai mic cost pe toată durata de viața.

Protejarea fundatiei drumului pe durata executiei
Pe durata execuției, terenurile de fundare trebuie protejate impotriva aparitiei fagaselor și a deformărilor care pot duce la slăbirea acestora. În plus, trebuie menținută o formațiune netedă cu panta transversala pentru a permite drenajul sau infiltrarea apei de la suprafață. Fagasele din structura drumului duc la înmuierea fundatiei și la cedarea prematură a drumului.
După execuție, suprafața trebuie să fie protejată de sarcina ridicată din trafic care poate duce la deformarea suprafeței și la aparitia fagaselor făcând drumul neutilizabil.

Obții mai mult pentru mai puțin
Consolidarea straturilor libere va reduce efortul pe fundatie permițând o reducere a grosimii drumului fără pierderea performanței. Aceasta poate fi realizată relativ simplu, prin stabilizarea mecanică a straturilor libere, utilizand geogrile Tensar.

Stabilizarea mecanică a straturilor libere
Geogrilele Tensar sunt concepute pentru a inclesta și a confina agregatul și pentru a crea un strat stabilizat mecanic (SSM) care controlează mișcările particulelor atât pe verticală cât și lateral. SSM distribuie sarcina - reducând efortul in fundatie - crește capacitatea portantă și asigură stabilitate și performanță pe termen lung. Sunt posibile reduceri de până la 50% ale grosimii, menținând în același timp durata proiectata de viață .

Mai puțin material, mai puțin carbon - costuri mai mici
Reducerea grosimii straturilor nelegate determină economii directe in costul materialelor importate, cu beneficii sau costuri reduse de transport și energie, emisii scazute de carbon și execuție mai rapidă.
